Cinci lecții de aur universal valabile ale artei fotografice

          Tehnologia din spatele fotografiilor contemporane evoluează în mod continuu. Și tehnica fotografilor cunoaște pe zi ce trece inovații surprinzătoare. Cu toate acestea, în arta fotografică există câteva principii inalterabile, permanente și universal valabile, aplicabile în orice moment și cu influențe evidente asupra fotografiilor finale, indiferent de tipul acestora.

Lecția numărul 1: Nu este vorba de aparatul de fotografiat, ci de obiectivul său

        Aparatul de fotografiat este un senzor, dacă vreți un fel de „traducător” care procesează imaginea surprinsă de obiectiv. Există o mulţime de tipuri de lentile și fiecare permite fotografierea în mod diferit. Aparatul fotografic poate fi comparat cu „creierul”, în timp ce obiectivul este „ochiul”, acolo unde are loc percepția. Alegerea obiectivului perfect depinde de tipul de fotografii care urmează să fie făcute.

Lecția numărul 2: Nu este vorba de aparatul de fotografiat, ci de fotograf

        Fotograful artist se află în centrul fotografiei, chiar dacă nu apare în ea. Autorul, scenaristul, cel care o „vede” înainte de a apăsa pe butonul declanșator, cel care regizează povestea din spatele instantaneului surprins, fotograful este precum un dirijor fără de care, oricât de talentați ar fi membrii orchestrei și oricât de bine acordate instrumentele, muzica ar refuza să se nască. Fotograful este cel care pune în practică principii, concepte tehnice, gestionează aparatura și reglajele acesteia, ia decizii vitale și se implică cu trăirile, emoțiile și sentimentele sale pentru a oferi lumii viziunea sa unică asupra subiectului fotografiat.
        Așa cum se spune că, dacă un scriitor te transformă în personaj, devii nemuritor, tot așa, dacă un fotograf talentat îți oferă viziunea sa, imortalizându-te în fotografii, ai toate șansele să devii subiectul unei opere de artă. Iar arta este, dintotdeauna, echivalentului singuri tip de nemurire accesibilă oamenilor.

Lecția numărul 3: Lumina înseamnă 50% din reușită

        Fără lumina potrivită, fotografia va avea de suferit. Însă nu este nevoie doar de lumină, ci și de talentul fotografului pentru a o utiliza în beneficiul rezultatului final. Fie că vorbim de lumina naturală sau de cea artificială, tot fotograful are ultimul cuvânt de spus. Cu atât mai mult în cadrul unor evenimente, acolo unde trebuie să surprindă, fără a incomoda, esența acestora.

Lecția numărul 4: Povestea contează!

        Fotografiile sunt, de fapt, un canal de comunicare, mult mai puternice decât cuvintele, însă similare acestora, picturii, muzicii, filmelor și oricărei alte forme de artă. Chiar dacă fotograful și-a însușit primele trei puncte de mai sus, fără o poveste pe care fotografiile lui să o ilustreze, munca sa este golită de mesaj, emoție, sens.
        Cine privește fotografia trebuie, la rândul său, s-o simtă, s-o trăiască, să-i capteze
mesajul, să se lase purtat în locul și momentul când a fost făcută, să devină „contemporan” cu subiectul acesteia. Povestea este sufletul fotografiei și motivul pentru care va fi păstrată și arătată.

Lecția numărul 5: Fă o fotografie unică. Irepetabilă. De fiecare dată!

        Fotografiile care ne lasă fără cuvinte sunt cele care au personalitate, transmițându-ne mesajul într-un mod aparte, cu un stil inconfundabil, cu o tehnica proprie impecabilă. Cu o „semnătură” unică. Acestea sunt cele de care ne vom aduce mereu aminte. 

       Acestea sunt fotografiile pe care oamenii le privesc cu atenție, minute în șir. Acestea
sunt fotografiile premiate.

Fotografie premiata in anul 2016 de Abstract Canvas

        În concluzie, aceste cinci principii stau la baza fotografiilor reușite, a celor datorită cărora știi că ai în față un fotograf profesionist căruia i-ai încredința, sigur pe alegerea ta, onoarea de a-ți fi fotograf la nuntă sau la orice alt eveniment important din viață.