Fotografie premiata de Abstract Canvas in 2016

Am făcut şi vom face mereu eforturi să ne distanţăm de rutina tot mai des întâlnită în fotografia de nuntă. Muncim şi învăţăm mereu, pentru a nu deveni un „copy-paste” al industriei şi pentru a oferi imagini puternice, care spun poveşti cel puţin la fel de frumoase ca perechile a căror bucurie o găsiţi în fotografia noastră.

De multe ori, când facem şedinţele foto după nuntă, locaţiile alese ne oferă tot felul de oportunităţi artistice oarecum ieşite din comun. De data asta, mirii noştri au avut ocazia să-şi împărtăşească bucuria cu nişte căţei care ne-au însoţit pe teren, probabil în speranţa că vor mânca şi ei ceva la sfârşit. Oricum, am avut inspiraţia să-l imortalizăm pe unul dintre cei mai insistenţi, iar alura sa fotogenică ne-a adus premiul „TOP BANNER AWARD” oferit de grupul de fotografi profesionişti „Abstract Canvas”.

Mulţumim tuturor celor care au încredere de zece ani în proiectul creativ GrafiX Studio.

Doi miri şi două mirese, la -15 grade. De nepreţuit.

În ianuarie 2016 am avut o şansă pe care nu o au mulţi fotografi: şedinţă foto cu două cupluri – doi miri şi două mirese; practic, două nunţi în aceeaşi zi. Iniţial, am avut o umbră de disconfort, pentru că nu eram sigur cum puteam să obţin un rezultat bun la un asemenea eveniment; nu e deloc simplu să gestionezi timpul şi mi se părea oarecum absurd să alerg de la un cuplu la altul. Însă, cum spuneam, nu ai parte de aşa ceva de prea multe ori în viaţă aşa că…

Stând de vorbă cu cei implicaţi (mirii şi miresele), lucrurile au început să se limpezească. Nunta urma să fie fără tradiţii şi pregătiri, cununiile civile deja erau făcute, la biserică se oficiau două slujbe separate, petrecerea urma să fie comună. Au simplificat atât de mult programul, încât, gândindu-mă că nu am practic ce să le livrez, în afara fotografiilor de grup şi instantaneelor, le-am propus o şedinţă foto după cununia religioasă.

Nunta a fost frumoasă, am fotografiat cu drag; mi-aş dori să tot am evenimente aşa cum a fost la ei, relaxante, la care ai ocazia să lucrezi cu oameni receptivi şi dornici de fotografie.

Şi pentru că oamenii au fost atât de faini, şedinţa foto de după nuntă a fost nebunie curată. În cazul evenimentelor care se petrec în toiul iernii, obiceiul pe care îl au cei mai mulţi profesionişti din domeniu este să aştepte zilele calde ale primăverii şi verii pentru şedinţele foto de după eveniment; mie, însă, lumina lăptoasă a dimineţilor de iarnă îmi provoacă sete de fotografie şi le-am propus proaspeţilor căsătoriţi să facem şedinţa foto pe zăpadă; ei au fost imediat de acord şi am plecat împreună cu ei pe un ger de crăpau pietrele.

La începutul lui ianuarie, la -15 grade nici nu ştiam cum va reacţiona aparatura, ce autonomie voi avea cu bateriile în frig şi, dincolo de asta, cât vor rezista subiecţii mei. Mi-a fost puţină teamă că vom ajunge la locul stabilit, facem 5 fotografii şi apoi „hai acasă că e frig”. N-a fost însă deloc aşa; au tremurat un pic dar mi-au ţinut hangul şi şedinţa foto s-a prelungit aproape de trei ore; am fotografiat până nu-mi mai simţeam degetul pe declanşator.

cristi-mocanu-fotograf

De când am intrat în domeniul atât de creativ al fotografiei de nuntă, caut în permanenţă să aduc un aport artistic deosebit în fotografiile mele, de aceea caut insistent situaţii noi de fotografiere. Asta am urmărit şi la oamenii frumoşi de acum, i-am fotografiat în posturi naturale şi am reuşit să reproduc foarte bine atmosfera din timpul şedinţei. De multe ori, oameni din branşă ne acuză că am pus ceaţa din Photoshop, că am luat voalul de pe net şi i l-am pus în cap miresei sau că am făcut fotografii în studio şi le-am schimbat fundalul. Ei bine, un fotograf profesionist ştie că nu e timp de aşa ceva, totul se face în teren, pe frig, pe ploaie, pe ceaţă, la -15 sau la +45 de grade.

 

La Grafix Studio o fotografie bună va veni întotdeauna direct din aparat şi nu se va compara cu „desenele animate” din Photoshopul altora. O fotografie făcută de mine va avea atmosferă şi emoţie, nu tehnică de prelucrare. Drept dovadă, o fotografie a fost premiată cu locul 2 la Concursul Naţional de Fotografie, organizat de www.fotografi-cameramani.ro secţiunea fotografie de grup.

Locul 2 acordat de www.fotografi-cameramani.ro in anul 2015 la categoria fotografie de grup

Fotograf: Nuntă tradiţională sau nonconformistă?

Ai căutat „fotograf nuntă”? Ai găsit 

Tradiţiile sunt frumoase, dau culoare nunții și sunt amprenta noastră românească la mult așteptatul eveniment. Ele pun în valoare identitatea noastră, locul de unde suntem şi ajută un fotograf nuntă în a spune prin imagini, într-o manieră cronologic bine definită, povestea nunţii voastre.

fotograf-focsani

Fotografiile la nuntă pot fi uneori neplăcute, trebuie să zâmbiţi mereu, indiferent că te bat pantofii sau rochia nu stă cum trebuie. Noi spunem să nu vă forţaţi, fiţi naturali, zâmbetul fals se vede în fotografii! Cel mai important, conştientizaţi că uneori cea mai mare piedică în calea realizarii unor fotografii bune, sunteţi voi! De aceea nu uitaţi că nunta e o petrecere, unde voi trebuie să vă bucurați cel mai mult. Nunta nu este a invitaților. Este a voastră! Așa că trăiți-o din plin! Trebuie să fiţi relaxaţi şi măcar în ziua nunţii să lasaţi deoparte grijile organizării evenimentului.

 

Nuntă fără tradiţii? Se poate?

Şi încă cum!  Genul acesta de nunţi, cel puţin în fotografii, permine o libertate mult mai mare unui fotograf nuntă. Pentru că nu mai pierdeţi timp cu florile în piept, cu hora printre blocuri, mersul la naşi, puteţi începe direct cu o ședinţă foto.

Deci, alocăm mai mult timp fotografiilor artistice şi acest lucru se va vedea în proiectul final. Un fotograf nuntă va începe şedinţa foto chiar de la voi din casă, cu detalii, pregătiri, cadre regizate cu lumini externe bine controlate şi va continua afară într-un parc sau altă locaţie stabilită împreună.

La şedinţa foto afară putem invita naşii, părinţii, fraţi şi surori pentru câteva cadre şi fotografii de familie, urmând ca restul invitaţilor să-i fotografiem la restaurant, preferabil când vin, pentru că atunci sunt cel mai bine aranjați.